ISO 22000 – Sisteme de management al sigurantei alimentului

Civilizatia se bazeaza pe aprovizionarea cu alimente.

Will Durant

Legislatia internationala si cea din Romania privind industria alimentara prevede aplicarea in toate unitatile implicate direct sau indirect in intreg lantul alimentar de la producatori primari pana la desfacerea produselor alimentare, indiferent de marime si complexitate, a principiilor unui sistem de management al sigurantei produselor alimentare bazat pe evaluarea si prevenirea riscurilor (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Point). Promovarea si aplicarea acestor principii in cadrul unei organizatii, reprezinta modalitatea cea mai la indemana in asigurarea conditiilor optime de obtinere a unor produse alimentare sigure pentru utilizator/consumator.

ISO 22000 este un standard international elaborat pentru a asigura securitatea produselor alimentare. Elaborat cu participarea specialistilor din domeniul alimentar, ISO 22000 cuprinde principiile HACCP si integreaza cerintele pentru asigurarea functionarii sistemului de management al sigurantei alimentelor. Organizatiile carora se aplica standardul sunt producatori de furaje, fermieri, producatori de ingrediente, producatori de alimente, comercianti cu amanuntul, servicii alimentare, servicii de catering, servicii de curatare si salubrizare, servicii de transport, depozitare si distributie, furnizori de echipamente, curatare si dezinfectanti, materiale de ambalare si alte materiale de contact cu alimentele etc.

ISO 22000

  • Asigura focalizarea organizatiei asupra pericolelor care afecteaza siguranta alimentului, prin identificarea sistematica, evaluarea pericolelor si controlul punctelor critice de control;
  • Asigura premisele pentru comunicare eficienta cu toate partile implicate;
  • Presupune implicarea activa a conducerii si a tuturor angajatilor;
  • Impune imbunatatirea continua prin caracterul preventiv referitor atat la managementul riscului operational, cat si al celui la nivel organizational.

Un sistem de management al sigurantei alimentului certificat demonstreaza angajamentul si capacitatea organizatiei pentru controlul pericolelor pentru siguranta alimentelor, cu scopul de a asigura ca alimentul indeplineste standardele de siguranta in momentul utilizarii si/sau a consumului uman.